середа, 1 березня 2017 р.

Правознавство 10 клас


1.Що таке кримінальне право?
2.Поняття та склад злочину.
3. Види злочинів.
4. Стадії вчинення злочину
Основні поняття теми:
1.Кримінальне право
2.Злочин
3.Об’єкт злочину
4. Суб’єкт  злочину
5.Об’єктивна сторона  злочину
6.Суб’єктивна сторона злочину

7.Організатор злочину,підбурювач,співучасник,пособник

І група(«22 п.2.3.)
1.Що таке злочин?
2.Назвіть основні ознаки злочину
3.Що таке склад злочину
4.Поясніть основні елементи складу злочину
ІІ група(«22 п.4)
1.На які види поділяються злочини(с.273-274)
2.Наведіть приклади злочинів середньої тяжкості
3.Наведіть приклади важких і особливо важких злочинів
ІІІ група(«22 п.5)
1.Поняття стадій вчинення злочину
2.Назвіть основні складові етапу готування до злочину
3.Що таке замах на злочин та його види
4.Назвіть ознаки добровільної відмови від злочину
ІІІ Закріплення – Розв’язання юридичних завдань
1.Які визначення є кримінальними злочинами:
а)перехід дороги на червоне світло                 в)крадіжка
б)проживання без паспорта та прописки         г)азартні ігри
2.Трунов допомагав Петренку реставрувати антикварну вазу. В середині останньої лежали три золоті монети. Трунов непомітно переклав їх у свою кишеню. Назвіть суб’єкт та об’єкт злочину. Суб’єктивну та об’єктивну складову злочину.
3.Васянович був конкурентом у торгівлі автомобілями для Мороза. Після багатьох пропозицій від Мороза Васянович відмовився продавати свій автосалон. Мороз вирішив позбутися конкурента,запросивши його на полювання, і для цього напередодні купив у спеціалізованому магазині

 Кримінальний кодекс у ст..11визначає, що таке злочин:
1. Злочином є передбачене цим Кодексом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб'єктом злочину.
Ст. 12. КК наводить класифікацію злочинів:
1. Залежно від ступеня тяжкості злочини поділяються на злочини невеликої тяжкості, середньої тяжкості, тяжкі та особливо тяжкі.
2. Злочином невеликої тяжкості є злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, або інше, більш м'яке покарання за винятком основного покарання у виді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
3. Злочином середньої тяжкості є злочин, за який передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п'яти років.
4. Тяжким злочином є злочин, за який передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше двадцяти п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше десяти років.
5. Особливо тяжким злочином є злочин, за який передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі понад двадцять п'ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі.
 Визначте склад злочину:
Громадянин П.19 років,  на залізничному вокзалі побачив коштовну шкіряну валізу, що належала громадянці В. Коли вона відволіклася біля вікна залізничної каси, він непомітно для власниці поцупив валізу. Через дві години міліція затримала П. на ринку, при спробі продати речі з валізи громадянки В.
1.                Стадії скоєння злочину. Добровільна відмова

Завдання. Опрацювати матеріал та визначити стадію злочину
1. Який вже розглядали вище.
2.                Якби в цій ситуації міліція затримала громадянина П. на залізничному вокзалі?
3.                Якби громадянин П. відійшов від громадянки В. з її валізою, але побачив камеру спостереження напроти, повернув їй валізу? Чи мала б місце добровільна відмова?
Обґрунтуйте відповіді

За умовляння  17 річного Сашка, Микола 15 років та Павло 13 років вночі залізли до чужого  магазину узяли продуктів на 5000 грн, а знайомий водій Дмитро заздалегідь дав обіцянку перевезти їх на порожню дачу свого  знайомого Максима, 20 років.  Максиму, що опинився несподівано на дачній ділянці, вони чесно сказали де узяли продукти, і попросили його за винагороду заховати їх на пару днів. Чи всі дійові особи є співучасниками крадіжки з магазину?

Немає коментарів:

Дописати коментар