четвер, 23 лютого 2017 р.

Правознавство 10 клас

Тема: Екологічне право
1.Поняття екологічного права.
2.Екологічні права та обов’язки громадян.
3.Права та обов’язки власників природних ресурсів.
4.Червона Книга України.

Норми екологічного права регулюють

              Закон України “Про охорону навколишнього природного середовища”
              Земельний кодекс;
              Водний кодекс;
              Лісовий кодекс;
              Повітряний кодекс;
              Кодекс про надра;
              Закони і підзаконні акти

Заповнити таблицю

Загальне природокористування
Спеціальне природокористування
Різновид  природокористування


Необхідність дозволу


Необхідність оплати


Правові підстави природокористування.



Розв’язок задач


1.     У процесі проведення  спеціальної операції лісова охорона затримала громадянина Морозова, який  транспортував деревину. Було доведено, що деревину Морозов брав та території  Кремінського заповідника, без дозволу, чим  спричинив збитки лісовому господарству. Чи були  дії Морозова злочинними? Що він порушив? Яке покарання він може отримати?
2.     Водій Самойлов, що провадив вивезення побутового сміття, кілька разів вивантажив самоскид з побутовими відходами в лісозахисній смузі автодороги, де був затриманий працівниками екологічної інспекції. При складанні протоколу Самойлов відмовився його підписувати, мотивуючи це тим, що лісосмуга не ставиться до лісу, а інспектори  не мають права для складання протоколу по даному факту. Проаналізуйте ситуацію й дайте висновок.
3.     Влітку гр. Петренко, гр. Сидорчук та гр. Толочко, відпочиваючи в лісі, розвели багаття, напнули намети. Згодом вони спустилися до річки, не загасивши багаття. В результаті цього сталася пожежа, було знищено 3 га лісового масиву.
 Дайте правову оцінку діям гр. Петренка, гр. Сидорчука та гр. Толочка.

4.     На одному з родовищ вогнетривкої глини при її розробці були виявлені запаси крейди (гірничохімічної), кварцового піску та фосфориту. Гірниче підприємство уклало договори поставки крейди, піску та фосфориту споживачам. Чи мало право підприємство здійснювати розробку інших корисних копалин.

Немає коментарів:

Дописати коментар