середа, 1 березня 2017 р.

Правознавство 9 клас

Тема уроку: Державний захист  прав  дити­ни в сім'ї

1.     Як держава захищає права дитини в сім'ї
2.     Що таке усиновлення, опіка та піклування.
Основні поняття: усиновлення,опіка,піклування

Стаття 211. Особи, які можуть бути усиновлювачами
     1. Усиновлювачем  дитини  може бути дієздатна особа віком не молодша  двадцяти 
одного  року,  за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини.
     2. Усиновлювачем  може бути особа,  що старша за дитину,  яку вона  бажає 
усиновити,  не  менш як на п'ятнадцять років.
3.Усиновлювачами   можуть  бути подружжя...
  Усиновлювачами не можуть бути особи однієїстаті.
     4. Особи, які не перебувають у шлюбі між собою,  не  можуть усиновити одну і ту ж
дитину. Якщо такі  особи   проживають   однією  сім'єю,   суд може
постановити рішення про усиновлення ними дитини. 7. Кількість дітей,  яку може усиновити один усиновлювач,  не обмежується. Опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки (ст.55 ЦК).
До 14 років — опіка дитини, з 14 до 18років — піклування
Опіка і піклування встановлюються державними адміністраціями районів, районів міст Києва і Севастополя, виконавчими комітетами міських, районних у містах, сільських, селищних рад. Опікун (піклувальник) повинен проживати разом з підопічним. Про будь-яку зміну місця проживання дитини опікуни й піклувальники мають повідомляти органи опіки та піклування. у разі поміщення дитини на виховання до опікуна чи піклувальника жиле приміщення зберігається за нею протягом усього часу її перебування в опікуна чи піклувальника, якщо в будинку, квартирі (їхній частині) залишилися проживати інші члени сім’ї
Опікун (піклувальник) зобов’язаний дбати про підопічну особу і забезпечити її доглядом. Опікун і піклувальник відповідають за поведінку підопічної особи.
Опікун (піклувальник) має піклуватися про утримання підопічного.
Опікун і піклувальник мають витрачати ці кошти розумно, в інтересах дитини. Якщо цих сум недостатньо для покриття всіх необхідних витрат, то вони можуть бути відшкодовані з відома органів опіки та піклування з іншого майна, яке належить підопічному.
Обов’язки з опіки та піклування щодо дитини виконуються опікуном безоплатно.
Діти, які перебувають під опікою чи піклуванням, не втрачають право спілкуватися зі своїми батьками та іншими родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав. Опікун (піклувальник) не має права перешкоджати спілкуванню дитини з її батьками та іншими родичами, за винятком випадків, коли таке спілкування суперечить інтересам дитини (ч. 3 ст. 249 СК).

Немає коментарів:

Дописати коментар