середа, 7 квітня 2021 р.

  Всесвітня історія. Інтегрований курс. 6 клас

 Тема: «Природні умови Італії та виникнення Риму»
Поняття: «етруски», «латиняни»,  Палатин, Капітолій, «форум», «фамілія», «сенат», «патриція», «плебеї».
Тип уроку: засвоєння нових знань та вмінь.
ХІД   УРОКУ
План:
1. Природа і населення Апеннінського півострова.
2. Виникнення міста Риму.
3. Правління царів.
Завдання №1
Читаєте параграф 40 п.1(стр. 164,розгляд карти)Заповнення таблиці:
1. Природнокліматичні умови Італії.
Півострів, на якому знаходиться

Якими морями омивається

Клімат

Навколишні острови


Завдання № 2. Зобразити схематично «Населення Апеннінського півострова та Італії» і дати відповіді на запитання:
На Апеннінському півострові багато жило племен, які говорили різними мовами-Умбри, сабіни, самніти, апули, греки,етруски. Племена етрусків, які населяли в I ст. до н. е. область Етрурію, в кінці VII ст. до н. е. об'єднались у союз 12 міст-держав. Вони обробляли землю, працювали з металом, були мореплавцями і торговцями, любили музику. Уже в VII ст. до н. е. етруски мали писемність (відомо близько 10 тисяч текстів). Етруська цивілізація справила великий вплив на римську культуру, релігію і міфологію.
1.     Визначте племена, які створили римську державу.
2.     Які племена заснували місто Рим.

Робота з історичним текстом. (Легенда про виникнення Риму)
Завдання № 3. Опрацювати текст і виконати завдання: поставити в хронологічній послідовності (поставите цифрами). Із попередніх букв відповідно до порядку зростання цифр складіть назву міста, що існувало на острові Сицілія.
По цій легенді, троянець Еней, син богині Афродіти і смертної Анхіза,уцілів при руйнуванні Трої. Разом з сином Асканієм Еней втік і післядовгих мандрів прибув до берегів Лація (горбиста рівнина по нижньомутечією Тібру). У той час там правил Латин, цар місцевого племені. Віндружньо прийняв Енея і видав за нього заміж свою дочку Лавінію. Еней недовгоцарював над латина, він загинув у битві з етрусками. Після смерті Енея його син Аськаній (або Юл - так звали його в іншихваріантах легенд) облюбував місце посеред Лація, на довгому хребті Альбанской гори, і заснував нове місто - Альбу Лонгу або Довга Дорога,де став царювати. З часом Альба стала головним містом латинськогоплемені. Там благополучно правили нащадки Енея, поки в п'ятнадцяте їхпоколінні в царському роду не стався розбрат. Два брати наслідували батькові.
Старший Нумітора отримав владу, а молодший Амулій - царські багатства. Використовуючи золото, Амулій відібрав трон у брата, а його дочка Рею Сільвію зробивжрицею богині Вести - покровительки домашнього вогнища. Амулій сподівався, щоу брата не буде законних спадкоємців, так як Весталки, служительки
Вести, давали обітницю безшлюбності. Однак Рея Сільвія таємно стала дружиною богавійни Марса (Ареса) і народила від нього двох близнюків. За це вона булазасуджена Амуль на смерть. Близнюків цар наказав кинути в Тібр. Алераби, яким це було доручено, залишили кошик з близнюками на дрібномумісці. На плач близнюків прибігла вовчиця і вигодувала їх своїм молоком.
Незабаром дітей знайшов царський пастух Фаустул. Він приніс їх додому і віддав навиховання своїй дружині Ларенціі. Близнюкам дали імена Ромула і Рема.
Змужнівши, царські онуки перетворилися на гарних, сильних і сміливих хлопців.
Вони стали ватажками сільської молоді, головними учасниками численних сутичок, які виникали через викрадення худоби і поділу пасовищ.
Одного разу Рем посварився з пастухами Нумітора і потрапив в полон довласним дідові. Під час розбирання таємниця походження близнюків розкрилася. Поєднавши своїх прихильників з людьми Нумітора, Ромул і Рем скинули злочинного царя і повернули владу над Альба Лонгою дідові. Самі ж вони зі своєю дружиною переселилися на берег Тібру - в ті місця, де їх вигодувала вовчиця. Там вони вирішили закласти нове місто, але ніяк не могли домовитися, хто буде в ньому царювати. Нарешті, поклавшись на волюбогів, брати стали стежити за небесними ознаками. Рем, ворожили на пагорбі Авентін, першим побачив добрий знак - шістку ширяють у небі шулік. Ромул ж, що сидів на Палатині, трохи пізніше побачив 12 птахів. Кожен з братів тлумачив знамення на свою користь, між ними розгорілася сварка, і Ромул, вдаривши з опалу брата, убив його на місці. На пагорбі, де пролилася братня кров, були зведені перші укріплення міста, що отримав ім'я свого засновника. На честь Ромула (Romulus) його назвали Рома (Roma), так звучить ця назва латинською мовою,


А
Народження близнюків

І
Подорож Енея

У
Виховання близнюків пастухами

С
Падіння міста Троя

И
Заснування міста Риму

З
Перемога близнюків

Р
Заснування міста Альба-Лонга

К
Близнюки та вовчиця


        
Завдання № 4. Хронологічні задачі.
1.     Скільки часу минуло від дати заснування міста Риму до наших днів.
2.     Що було раніше і наскільки: початок Олімпійських ігор чи заснування міста Рим?
                   П р а в л і н н я   ц а р і в 
Римських царів було рівно стільки ж, скільки пагорбів, — сім. Перший цар
Ромул заснував місто, інші шість звеличили та упорядкували місто. Це були — Нума ПомпілійТулл ГостілійАнк МарцийТарквіній СтародавнійСервій Туллій і останній — Тарквіній Гордий.

Завдання №5 (читати сторінки  164-165)
5.Хто такі плебеї та патриції? Чим вони відрізнялися?

Завдання №6 Яку реформу провів Сервій Туллій і чому? – читати пункт 5 підручника

Завдання №7 Чому римляни вигнали Тарквінія Гордого?
Скільки років існувало у Римі правління царів?


Д/З - читати параграф 40
















Немає коментарів:

Дописати коментар